Barn och ungdom

nattågetMardrömssällskapet II – Nattåget

Med Mardrömssällskapet har man aldrig tråkigt. Den här gången träffas vi på ett nattåg och berättar kusliga och lustiga historier om saker man kanske inte visste att man behövde vara rädd för. Vad är det för skrämmande som väntar i badhusets bassänger och vilka hemska experiment utförs på mormors äldreboende? Det obehagligaste av allt är nog sanningen om vad som kan hända om du inte städar i din väldigt röriga garderob … Med illustrationer av Per Gustavsson.

mardrömssällskapetMardrömssällskapet

Mardrömssällskapet – en samling hemlighetsfulla och tvivelaktiga typer träffas med jämna mellanrum och berättar spökhistorier för varandra. De samlas alltid nattetid på platser där det spökar och bär alla på mörka hemligheter. I den här boken möts de på ett hemsökt sjukhus. Vi får lära oss saker som att det inte alltid är hälsosamt att leka med dockor och att man kanske ska vara lite försiktig nästa gång man öppnar kylskåpet. Dessutom får vi lite nya anledningar att vara miljövänliga. Naturligtvis får vi också höra historien om vad som egentligen rör sig i de kalla och tysta korridorerna på det där sjukhuset … Med illustrationer av Johan Egerkrans.

Dödvatten av Lena OllmarkDödvatten

Varför lämnar de döda oss inte ifred? Max och Wera träffas på ett behandlingshem. De är varandras motsatser, Wera har haft en tuff uppväxt med en psykiskt sjuk mamma som tagit sitt liv. Max är tjejen som har allt, både pengar och utstrålning. Men Max sörjer sin tvillingsyster Julia, som omkommit i en seglarolycka.
Wera får följa med Max till familjens gård och seglarkollo Saltöga. Hon blir varmt mottagen av familjen och lyckan över att ha en riktig vän är överväldigande.
Men något skevar och det har med den döda Julia att göra. Hon är märkligt närvarande. Hennes rum finns bevarat i huset där Weras kläder och bakgrund inte passar in. Wera börjar tvivla på sig själv.
Inbillar hon sig? Eller är hon sjuk, precis som sin mamma? Har hon blivit besatt av Julia, eller är det Julia som kommit tillbaka från de döda? Dödvatten är en hyllning till Daphne du Mauriers bok och Alfred Hitchcocks film Rebecca.

lillahanDen hiskeliga berättelsen om Lilla Han

Tycker du om att drömma och fantisera? Har du jobbiga släktingar som retas och förstör? Och har du någonsin haft en känsla av att allt inte är som det ska? Att något hemskt håller på att hända – men ingen tror eller lyssnar på dig? Då kanske du kan känna igen dig i Lilla Han.
Boken handlar om Lilla Han som ska hälsa på hos världens bästa morfar. Lilla Han och morfar har en hemlighet – morfar är nämligen spökjägare. Men något hemskt tycks ha hänt i morfars hus. Morfar är sjuk och gamla spöken verkar ha letat sig in i garderoben i hallen! Dessutom är alla Lilla Hans jobbiga släktingar på besök – och mamma och pappa är konstiga och lyssnar inte.

Höstväsen - SkräckberättelserHöstväsen

En novellsamling med sju kusliga, skrämmande och obehagliga historier. Det är mörka berättelser om kärlek, sorg, hat, förbjudna tankar och fruktansvärda monster. Av Lena Ollmark, Anders Fager, Alex Haridi, Kerstin Lundberg Hahn, Madeleine Bäck, Magnus Nordin och Niklas Krog.

Lena Ollmark - Lägret, omslagLägret

Lägret handlar om sommar, tro och rädslor. Men här är det inte roliga rädslor som får oss att tjuta och hisna. Här är det obehagliga rädslor, de som förvandlar oss till idioter och som får oss att ta skrämmande beslut och göra hemska saker. Rädslor kan vara sjukt underhållande – men det är bra att vara medveten om att man aldrig bör ta några beslut när vi är rädda. Istället bör man ta två steg tillbaka, försöka slappna av – och tänka efter. Annars kan det gå illa på riktigt.

Lägret är en rätt otäck historia om ett konfirmationsläger dit Hannah har åkt med sin kompis Emil. Hannah är inte ett dugg intresserad av Gud och Jesus – hon är orolig för Emil som mått dåligt och uppfört sig märkligt. Men inget blir som Hannah tänkt sig, Emil undviker henne och istället blir hon vän med en av ungdomsledarna, Amanda, som berättar att Hannah är speciell eftersom hon går i sömnen. Samtidigt som Hannah vill vara en del av gemenskapen på lägret har hon väldigt svårt att förhålla sig till de andra deltagarnas tro på Gud. En natt händer något fruktansvärt. Hannah hittar en pojke ute i skogen, han är skräckslagen – och helt nerblodad. Hon hjälper honom tillbaka till lägret och duschar av honom. Det visar sig att han inte är skadad – och Hannah inser att blodet måste komma från någon annan. När Hannah vaknar morgonen därpå är pojken borta. På lägret säger man att han har blivit sjuk. Hannah förstår inte vad som egentligen hänt under natten, hon anar att hon är inblandad, men hon vet inte hur. Tankarna plågar henne – hon måste få veta!

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Lena Ollmark - Den förskräckliga historien om Lilla Hon, omslagDet här är historien om Lilla Hon, som blir utmanad av sina klasskompisar att gå upp alldeles ensam på skolans vind. Fast det är förbjudet att gå dit, för det kan hända olyckor där. Och så kanske det spökar. Men alla vet ju att spöken inte finns på riktigt. Eller …?

Den förskräckliga historien om Lilla Hon är verkligen en ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa …

I sitt första samarbete bjuder författaren Lena Ollmark och illustratören Per Gustavsson på absurd humor och lagom gastkramande skräck, i både text och bild. En annorlunda spökhistoria med spänning och skratt!

Lena Ollmark - Skogens blod och andra skrackberattelser, omslagSkogens blod

Vissa tycker att fåglar är vackra. Andra tycker att de är intressanta och värda att spana efter i kikare. En del vill fotografera eller rita av fåglar. Sedan finns det de som är rädda för dem. De som vet vad de egentligen är ute efter. Att de bara väntar på att få bli ensamma med dig. Att de anfaller i grupp, de hackar och pickar, klöser och river – tills det inte finns något kvar av dig. Kalle är en pojke som är rädd för fåglar. Han är någon som vet. Kalle är huvudpersonen i min spökhistoria Fåglarna. Hans fruktansvärda berättelse finns med i min nya spökhistoriesamling Skogens blod (LL-förlag).

I Skogens blod kan man förutom historien om Kalle och fåglarna även läsa om en vargjakt i Värmland, det där youtube-klippet man kanske inte bör titta på och författarbesöket som inte riktigt blir det som klassen sett fram emot.

Firnbarnen, Inmurade, Brännmärkta och Frostbitna, omslag
Firnbarnen – bokserie i tre delar

De mest skrämmande spökhistorierna utspelas inte alls på gamla vindar och i övergivna kråkslott – snarare där man borde känna sig som mest trygg och säker. Bokserien om Firnbarnen handlar om klasskompisarna Teddy, Natta och Leo som inser att deras skola bär på en fruktansvärd hemlighet.

Firnbarnen III – Frostbitna

Kylan har nu lagt sig över Firnby. Våra vänner är rädda och utmattade efter den skrämmande drabbningen med den döda lärarinnan då delar av skolan förstördes i en brand. Och hur mycket de än försöker har de alla svårt att sluta tänka på det som hänt. Ondskan har påverkat dem. Den har förändrat dem och minnena vilar över dem som en mörk skugga. Kan mardrömmen verkligen vara över? Eller finns det någon som vill ha upprättelse? Något som vill dem illa? Har de i sin iver att ställa allt tillrätta istället satt krafter i rörelser som de inte alls kan kontrollera?

Firnbyskolans nya vikarie har nyligen flyttat till trakten. Han är ung och rolig, och intresserar sig på ett sätt som är svårt att värja sig emot. Men snart anar Natta, Teddy och Leo att något inte står rätt till i hans hus där ute i skogen. Huset där en fader, galen av sorg, anklagade sin äldsta dotter när hennes syskon dog i en eldsvåda. Där en mycket gammal ondska slog rot och började gå i arv.

Frostbitna är Nattas, Teddys och Leos berättelse. Det är en skrämmande historia som handlar om dem – på ett helt annat sätt än de kunnat ana. Frågan är om de vågar möta sanningen. Det är dags för hemligheter att avslöjas, pusselbitar att falla på plats och kanske också för skulder att betalas.

Firnbarnen II – Brännmärkta

”Något rörde sig. Mannen satt blick stilla. Så skrattade han lite generat för sig själv, rätade på sig i sätet och tittade ut mot kalhygget. I samma ögonblick ångrade han sig. Det han såg där skulle för evigt förfölja honom genom mardrömmar och under mörka ensamma nätter.”

Firnbarnen I – Inmurade

”Ingen av byggnadsarbetarna ville erkänna det, men det som fanns bakom tegelväggen i källaren gjorde dem alla illa till mods. Skolbänkarna och katedern var täckta av ett tjockt lager damm. På ett par av bänkarna låg böcker fortfarande uppslagna. Som om en skolklass rest sig upp och lämnat rummet för att sedan försvinna. Vad hade hänt här egentligen?”

mordaren-i-parken-och-andra-skrackberattelserMördaren i parken och andra skräckhistorier

”Här i parken har flickorna dött. Jag hör steg bakom mig, när jag stannar upp så tystnar de. När jag börjar gå så hörs de igen. Mitt hjärta slår fortare. Jag är ensam, ingen skulle höra mig om jag skrek. Jag kramar hammaren i fickan.”

Fem roliga, fantasifulla och läskiga skräcknoveller. Kom på fjärde plats i bokjuryns omröstning: Bästa ungdomsbok 2014.

krabbsjogrund

Krabbsjögrund – bokserie i sex delar

Spökskeppet Vallona, Kapten Svarteks grav, De dödas källa, Hängd mans ö, Besökarens skugga, Nattmannen – tillsammans med Mats Wänblad. Böckerna kommer i en ny upplaga hösten 2015.

Inte långt bort från dig ligger Krabbsjögrund. På ytan verkar platsen vara en riktig idyll, med vackra små trädgårdar och kullerstensgator. Men snart märker man att allt inte står rätt till. Något hotfullt och ondsint vilar bland skuggor och dimma.

När Karl Dymling är hos sin morfar i Krabbsjögrund får han höra många spökhistorier om platsen. Han hör berättas om rastlösa själar med tragiska öden, själar som inte fått ro. Historierna får liv när Karl hör dem. Det är som om de ville honom något. Som om han är utvald.

skyldigaDe skyldiga

Sara har flyttat med sina föräldrar till en liten håla långt ute på landet. Det är det värsta stället hon någonsin bott på. Hon har inga kompisar och det finns ingenting att göra. Men en dag börjar det hända konstiga saker. Det brinner på flera ställen i samhället, till och med i Saras skåp i skolan, hon drömmer otäcka mardrömmar, vaknar med rivmärken på händerna och det börjar bli riktigt, riktigt läskigt.

norrsken

Stall Norrsken – bokserie i sex delar

Eldens gåva, Isens hemlighet, Vindens väg, Klippornas dans, Mörkrets längtan, Ljusets hunger.

En svenskproducerad manga med svenska upphovsmän. Böckerna om Stall Norrsken är textböcker av Noomi Hebert och Lena Ollmark med rikligt insprängda mangasidor och illustrationer av den begåvade mangatecknaren Åsa Ekström.

Möt coola Åse, snälla och omtänksamma Andrea, charmiga men klumpiga Joakim, och vilda, smarta Vera. Möt också deras hästar, det svara fullblodet Västanvind, den jättelika shirehästen Avalanche, ponnyn Hot Flame och islänningen Moldi. Handlingen utspelar sig i nordligaste Lappland, i en omgivning som består av vackra fjäll med glaciärer och sprakande norrsken. Av en händelse råkar de fyra ut för en magisk ceremoni. De fyra elementens krafter och dolda talanger överförs av misstag till huvudpersonerna och deras hästar, och hissnande äventyr följer. Hur ska de kunna bemästra sina krafter och samtidigt leva ett normalt liv?

allt_och_lite_tillAllt och lite till

Här är boken om Rut, Vivian och Jonas – de tre vännerna från TV:s ALLT OCH LITE TILL. En maffig bok som inte liknar någon annan – överraskande fylld med funderingar, händelser, hemgjorda spel, ordlekar och massor med härliga bilder!

rut-och-knutRut och Knut tittar ut … Faktabokserie för barn i 12 delar

Rut & Knut tittar ut – en faktaserie för barn i förskoleåldern. Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag som ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket.