Om Lena

lenas tablettask portraitJag är född 1968 och uppvuxen bland hallon och älgar på Munsö utanför Stockholm. Där slukade jag allt från hästböcker och C G Lewis till serietidningen Gigant med Lagens väktare. Redan tidigt fascinerades jag av skräck och rysare – men jag hade inte varit den jag är idag om det inte var för Tintin.

Mitt yrkesverksamma liv inleddes som serietidningsredaktör på förlagen Epix och Atlantic under det tidiga 90-talet. Jag började producera seriemanus parallellt med universitetsstudier och har sedan 1995 försörjt mig på att skriva. Det har blivit många olika typer av texter och genrer – allt från humorböcker och animerade tv-serier som Nasse och Lilla Spöket Laban till populärpsykologi och skräckbokserier för unga.

Dessutom skriver jag journalistik, på senare tid främst om psykisk ohälsa för Psykologförbundet – med fokus på depressioner, ångest och trauman, psykologernas olika perspektiv och arbetssituationer, samt behandlingsformer med psykoterapi och antidepressiva mediciner. Jag har även arbetat med textmaterialet till Tekniska Museets utställning 100 innovationer. Som barnboksförfattare gör jag kontinuerligt författarbesök ute i skolor och pratar med främst mellanstadieelever om spökhistorier.

När jag inte skriver reser jag – hit och dit och långt och kort. Jag gillar fotboll, ishockey och god mat. Önskar alltid att jag hade mer tid att läsa fler böcker, se ett större antal filmer och bevaka all världens nyhetsflöden. Annars tjuvlyssnar jag ivrigt på vinprovningar, fuskar som manusförfattare inom performance art-projekt och har ställt ut motivmålade stringtrosor i London och Stockholm.