Psykologi

När jag arbetar med journalistik handlar det numera främst om psykologi. Jag arbetar en del åt psykologiförbundets hemsida Psykologiguiden (en vårdguide med psykologisk inriktning). Där skriver jag om depressioner, ångest och trauman, psykologernas olika perspektiv och arbetssituationer, samt behandlingsformer med psykoterapi och antidepressiva mediciner.

Första hjälpen för insidan, omslagJag har dessutom tillsammans med Anna Harvard gett ut en bok om psykisk hälsa och ohälsa – Första hjälpen för insidan.

Första hjälpen för insidan är förstaförbandslådan för 60- och 70-talisterna, en generation omhuldade tamkatter som vill växa upp så fort som möjligt men aldrig bli vuxna. Utbildade och oberoende har de bara en sak kvar att bocka av på att-göra-listan: att förverkliga sig själva och bli riktigt lyckliga.

Bara ingen märker att vi sjunker, illustration
Illustration: Anna Harvard

Detta blir raka spåret till prestationsångest och existentiella kriser. Men man drar sig in i det längsta för att erkänna att man mår dåligt och fastnar i en vardag av onda magar, sömnlöshet, ångest och torgskräck. Första hjälpen för insidan vill slå ett slag för att må bra istället. Det är inte alltid enkelt, men man kan bestämma sig för vem man vill vara, vilket liv man vill leva och vart man är på väg. Och man kan be om hjälp. Boken kopplar ett både allvarligt och humoristiskt helhetsgrepp på den psykiska ohälsan i Sverige idag. Den är lika faktaspäckad som underhållande, full av fallstudier, historik, statistik samt intervjuer med läkare, terapeuter och experter. Det är en guide att inspireras av, skratta åt och försjunka i, en bok som ger både svidande igenkänning och plåster på såren.