Det ska vara rysligt roligt att bli rädd!

Min nya bok Den förskräckliga historien om Lilla Hon är verkligen en ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa …

Jag har alltid älskat skräck och spökhistorier och en av de första berättelserna som naglade sig fast i mitt hjärta var Spöket på Canterville av Oscar Wilde – en både skrämmande och rolig historia om ett gammalt spöke – Lord Canterville, som spökar på sitt gamla slott i England där en gapig amerikansk familj flyttat in. Lorden har mördat sin hustru och en stor blodfläck finns kvar på stengolvet i stora salen. Den går inte att tvätta bort. Jag älskade historien om hur det gamla spöket försökte skrämma familjen som bara skrattade åt honom, trots att han faktiskt var rätt läskig. Det var inte helt självklart vem som egentligen var god och vem som var ond på det där slottet.

98aDå kanske ni förstår hur otroligt glad jag blev när min förläggare Erik på Lilla Piratförlaget berättade att Den förskräckliga historien om Lilla Hon hade tagit honom tillbaka till sitt eget fösta möte med Spöket på Canterville – att han känt den där känslan av att rysningarna blandas med skratt. För det är ju precis just det jag vill att berättelsen om Lilla Hon ska vara – fylld av fasor och ruskigheter, men också tokiga galenskaper, fnitter och garv.

Äntligen har jag dessutom fått jobba med den fantastiska Per Gustavsson. Hurra! Jag visste naturligtvis hur duktig han var redan tidigare – men när han illustrerade Lilla Hon och de andra hemska, sorgliga och skrämmande figurerna i boken blev de finare och mer levande än jag kunnat tänka mig.

(Trailer av Vendela & Valentin)

Så låt oss nu skratta åt spökhistorier och rädslor! Jag hoppas ni ska tycka lika mycket om Lilla Hon och hennes vänner som jag gör. Och glöm aldrig – att de mest skrämmande monstren och hemska spökena faktiskt kan bli dina allra bästa vänner.

Sov sött!

Lena

(Lilla Hon kan beställas från Adlibris och Bokus. Adlibris har dessutom intervjuat mig inför releasen.)