Hurra! Sommaren är här – typ …

Lena OllmarkNästan varmt. Nästan skolavslutning. Nästan sommarlov. Förväntningarna hänger i luften – man kan nästan ta i dem. Alla skrattar lite högre, ler lite bredare och har lite svårare att sitta still. Jag har världens bästa jobb som just nu får vara ute i skolor och träffa fantastiska klasser och elever. Tillsammans har vi skrattat och skrikit åt olika tankar och historier, berättat om olika saker som skrämt oss och tipsat varandra om böcker, filmer, tv-serier och klipp. Det här är skräck när den är som bäst – ett roligt rus som får oss att rysa och tjuta av glädje samtidigt.

Min senaste bok Lägret handlar både om sommar och rädslor. Men här är det obehagliga rädslor, de som förvandlar oss till idioter och som får oss att ta skrämmande beslut och göra hemska saker. Rädslor kan vara sjukt underhållande – men det är bra att vara medveten om att man aldrig bör ta några beslut när vi är rädda. Istället bör man ta två steg tillbaka, försöka slappna av – och tänka efter.

Omslagsbild-Lena--OllmarkLägret är en rätt otäck historia om ett konfirmationsläger dit Hannah har åkt med sin kompis Emil. Hannah är inte ett dugg intresserad av Gud och Jesus – hon är orolig för Emil som mått dåligt och uppfört sig märkligt. Men inget blir som Hannah tänkt sig, Emil undviker henne och istället blir hon vän med en av ungdomsledarna, Amanda, som berättar att Hannah är speciell eftersom hon går i sömnen. Samtidigt som Hannah vill vara en del av gemenskapen på lägret har hon väldigt svårt att förhålla sig till de andra deltagarnas tro på Gud. En natt händer något fruktansvärt. Hannah hittar en pojke ute i skogen, han är skräckslagen – och helt nerblodad. Hon hjälper honom tillbaka till lägret och duschar av honom. Det visar sig att han inte är skadad – och Hannah inser att blodet måste komma från någon annan. När Hannah vaknar morgonen därpå är pojken borta. På lägret säger man att han har blivit sjuk. Hannah förstår inte vad som egentligen hänt under natten, hon anar att hon är inblandad, men hon vet inte hur. Tankarna plågar henne – hon måste få veta!

I sommar kommer jag att besöka en rad bibliotek ute i landet. Är ni i krokarna vore det jättekul om ni ville titta in och hälsa på. De olika evenemangen hittar ni under På Gång i menyn.

Skön försommar – och sov gott!

Lena