Skogens blod – Eller är naturen så hälsosam egentligen?

Skogens blod och andra skräckberattelserVissa tycker att fåglar är vackra. Andra tycker att de är intressanta och värda att spana efter i kikare. En del vill fotografera eller rita av fåglar. Sedan finns det de som är rädda för dem. De som vet vad de egentligen är ute efter. Att de bara väntar på att få bli ensamma med dig. Att de anfaller i grupp, de hackar och pickar, klöser och river – tills det inte finns något kvar av dig. Kalle är en pojke som är rädd för fåglar. Han är någon som vet. Kalle är huvudpersonen i min spökhistoria Fåglarna. Hans fruktansvärda berättelse finns med i min nya spökhistoriesamling Skogens blod (LL-förlag). Det är min lilla hyllning till regissören Alfred Hitchcocks film Fåglarna från 1963.

Alfred Hitchcock's Fåglarna

Jag älskar korta, avslutade spökhistorier – både att läsa och att skriva. Novellen är egentligen det perfekta formatet för en riktigt otäck historia. I en kort och avslutad berättelse kan man skrämmas på riktigt. Här finns inga garantier för att det kommer att ordna sig för karaktärerna – de kommer med största säkerhet inte att dyka upp i någon fortsättning eller leva lyckliga i alla sina dagar.

Många gånger bygger mina korta spökhistorier på ett: ”Tänk om …” Ett väldigt spännande sätt att bygga upp en historia, tycker jag. Det finns så många spännande ”Tänk om …” att utforska. Tänk om snö egentligen är en levande varelse. Tänk om ett dataspel kan vara ondskefullt. Tänk om det finns avdelningar på våra sjukhus där människor bara försvinner. Många av mina idoler har skrivit den typen av historier, som Ray Bradbury, J.G. Ballard och en av mina nya favoriter Kelly Link. En skräcknovell är dessutom ofta en möjlighet att få uppleva något riktigt spännande och omskakande utan att behöva ta sig igenom hundratals sidor som man kanske inte alltid tror sig orka läsa.

Lena Ollmark, porträtt, biljardI Skogens blod kan man förutom historien om Kalle och fåglarna även läsa om en vargjakt i Värmland, det där youtube-klippet man kanske inte bör titta på och författarbesöket som inte riktigt blir det som klassen sett fram emot. Jag hoppas ni vill rysa tillsammans med mig.

Sov gott!

Lena

Skogens blod hittar du bland annat hos Bokus och Adlibris.